Bine ai venit! Добро пожаловать!

 

Acest site este destinat tuturor celor, care se simt deprimați, se află în stare de depresie, sunt la un pas de suicid sau își fac griji pentru un prieten sau o rudă apropiată. Site-ul conține informații simple și accesibile, care sperăm să le considerați utile.

Totodată pe chatul nostru găsești serviciul de susținere emoțională prin intermediul CHATULUI ANONIM prin intermediul căruia poți să vorbești despre trăirile tale cu un consilier, căruia îi pasă și este deschis să te asculte.

Poți vorbi cu noi în limba română sau limba rusă.

Pentru resursele informaționale în limba rusă accesați www.novoe.info

 


Этот сайт предназначается для всех тех, кто чувствует себя подавленно, или находится в состоянии депрессии, или близок к самоубийству, или беспокоится о друге или родственнике. Сайт содержит несложную и понятную информацию, которую, как мы надеемся, вы сочтете полезной.

Также на нашем сайте предоставляется услуга эмоциональной поддержки через АНОНИМНЫЙ ЧАТ, где ты можешь поговорить о своих переживаниях с консультантом, которому важно что ты чувствуешь и который открыт к тому чтобы выслушать тебя.

С нами можно поговорить на русском или на румынском языках.

Все информационные ресурсы на русском языке находятся на сайте www.novoe.info

A A A
Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Ascultați-o!

Dacă cineva se simte deprimat sau este aproape de sinucidere, prima noastră reacție este să încercăm să ajutăm persoana. Să-i oferim sfaturi, împărtășim propriile noastre experiențe, și să încercăm să găsim o soluție.

Însă, mult mai bine vom face dacă doar o vom asculta în tăcere. Persoanele care sunt aproape de sinucidere nu doresc răspunsuri sau soluții. Ele pur și simplu doresc să găsească un loc în care să se simtă în siguranță să-și exprime frica, neliniștile și să fie ei înșiși.

De ascultat cu adevărat nu este ușor. Trebuie să ne suprimăm dorința de a spune ceva - de a face observație, de a adăuga ceva la istoria ei sau de a oferi sfaturi. Trebuie să ascultăm nu numai faptele despre care ne povestește persoana, ci și sentimentele care se ascund în spatele acestora. Trebuie să vedem lucrurile așa cum le vede ea, punându-ne în locul ei.

Iată câteva momente de care trebuie să țineți cont, dacă ajutați pe cineva care dorește să se sinucidă.

Ce doresc oamenii, care simt că sunt pe cale să se sinucidă?

  • Ca cineva să-i asculte. Doresc ca cineva, fără grabă, să-i asculte cu adevărat. Cineva care nu-i va judeca, nu le va oferi sfaturi și nu-și va exprima părerea, dar le va dedica toată atenția.
  • Ca să poată avea încredere în cineva. Cineva care îi va respecta și nu va încerca să preia controlul asupra situației. Cineva care va păstra totul în secret.
  • Ca cineva să se implice în viața lor. Cineva care va fi la dispoziția lor, cu care se vor simți în largul lor și care va vorbi calm cu ei. Cineva care-i va accepta așa cum sunt și-i va crede. Cineva care să le spună: „Îmi pasă”.

Ce nu doresc oamenii, care simt că sunt pe cale să se sinucidă?

  • Să fie singuri. Indiferența față de o astfel de persoană poate duce la faptul că problema pe care o are să-i pară de zece ori mai complicată. Dar este cu totul alt fel, atunci când există cineva la care să apeleze. Să o asculte.
  • Să primească sfaturi. Notațiile nu ajută. La fel și recomandările de genul „nu te întrista” și asigurările că „totul va fi bine”, care sunt atât de ușor de dat. Nu analizați, comparați, clasificați sau criticați. Doar ascultați.
  • Să primească întrebări. Nu schimbați subiectul conversației, nu condolați și nu fiți indulgenți. A vorbi despre sentimente nu este ușor. Oamenii care simt că sunt pe cale să se sinucidă nu doresc să fie grăbiți sau obligați să-și apere acțiunile. Ascultați-i.

 

Susținere emoțională