COMUNICAT: PENTRUVIATA.MD ÎȘI EXTINDE ORELE DE FUNCȚIONARE PE PERIOADA PANDEMICĂ

Chișinău, 17.03.2020 – În condiții de răspândire pandemică a virusuilui COVID-19 Linia Verde pentru Prevenirea Suicidului anunță mărirea numărului orelor de lucru pe durata starii excepționale anunțate în R. Moldova. Se anunță funcționarea zilnică a serviciului de susținere emoțională prin intermediul Chatului Anonim pe pagina www.pentruviata.md   de la orele 14.00 la 22.00.

în condiții de trecere la condiții noi temporare de viață, impuse de către autorități în lupta cu virusul COVID-19, menționăm că cetățenii pot avea stări normale asociate schimbărilor, precum nesiguranță și neajutorare, anxietate, accese de frustrări, mînie, tristețe, coșmaruri în timpul somnului, incapacitate de concentrare, schimbări bruște de dispoziție, etc. Cetățenii, care trec greu prin aceaste stări sunt invitați să discute cu cei dragi, iar în caz de necesitate să apeleze la specialiștii de pe Chatul Anonim www.pentruviata.md sau alte servicii disponibile.

Pe parcursul acestei perioade recomandăm cetățenilor următoare:

– Reducerea consumului de informație le temă. Se recomandă accesarea doar surselor minime de încredere.

– Separarea a ceea ce poate fi controlat de ceea ce nu poate fi controlat. Grija de sine și de cei dragi mereu sunt activitățile, ce pot oferi plus de siguranță, mai ales în această perioadă nesigură. Activitățile precum spălatul mâinilor mai des, șederea acasă, crearea listei personale unice cu surse de inspirație (muzică, mesaje motivaționale, predici, pagini web) sunt necesare.

– Planificarea zilei și urmarea unui orarelor pentru fiecare membru de familie chiar dacă sunteți acasă

– Mișcare și sport acasă și în jurul casei în zonă NEPOPULATĂ

– Conștientizarea îngrijorărilor, discuții despre ele, ținerea unui jurnal și apel la servicii de suport la necesitate precum Serviciul de Susținere Emoțională pe pagina www.pentruviata.md

– Menținerea contactului cu cei dragi prin intermediul telefonului, SMS și internetului, manifestarea grijei și înțelegerii sunt binevenite în aceste zile. În mod special este importantă menținerea contactului cu persoanele drage, care au dificultăți în a menține contactul în această perioadă, întrebându-i cum se simt, ce mânâncă și cum reușesc să aibă grijă de sine și încurajându-i pas cu pas să își acorde grijă.

Linia Verde Pentru Prevenirea Suicidului este deschisă persoanelor, care:

– Sunt copleșite de informații negative  și nu reușesc să își adapteze ziua la condiții de stat acasă.

– Se simt neajutorate în fața îngrijorării pentru sănătatea și viața lor și a celor dragi

– Sunt bolnave/suspecte de COVID-19 și simt neajutorate/vinovație sau au orice alte stări, exprimarea cărora necesită înțelegere și anonimat

– Se gândesc la moarte, suicid sau se șimt disperate

– Sunt implicate în activități de combatere a virusului, se simt obosite sufletește și au nevoie de comunicare anonimă în sguranță și înțelegere pentru descărcare emoțională. 

– Sunt specialiști ce transmit mesaj public zilele acestea și le pasă de impactul psihologic al acestuia

– Sunt în doliu și trec prin momente dificile singure, inclusiv în cazuri de doliu izolat în urma pierderii persoanelor din cauza COVID-19 și incapacității de a le petrece pe ultimul drum din cauza resticțiilor de călătorie.

– Se simți singuri și nu ai cu cine vorbi despre asta.

– Oricui, cine are nevoie de susținere emoțională.

Vă așteptăm cu drag zilnic pe chat pe www.pentruviata.md între orele 14.00-22.00

Îmrepună vom învinge! Tu nu ești singur!

Pentru contact  chatul anonim www.pentruviata.md