CUM SĂ AJUTĂM UN PRIETEN SAU O RUDĂ CARE INTENȚIONEAZĂ SĂ SE SINUCIDĂ

Ascultați-o!

Dacă cineva se simte deprimat sau este aproape de sinucidere, prima noastră reacție este să încercăm să ajutăm persoana. Să-i oferim sfaturi, împărtășim propriile noastre experiențe, și să încercăm să găsim o soluție.

Însă, mult mai bine vom face dacă doar o vom asculta în tăcere. Persoanele care sunt aproape de sinucidere nu doresc răspunsuri sau soluții. Ele pur și simplu doresc să găsească un loc în care să se simtă în siguranță să-și exprime frica, neliniștile și să fie ei înșiși.

De ascultat cu adevărat nu este ușor. Trebuie să ne suprimăm dorința de a spune ceva – de a face observație, de a adăuga ceva la istoria ei sau de a oferi sfaturi. Trebuie să ascultăm nu numai faptele despre care ne povestește persoana, ci și sentimentele care se ascund în spatele acestora. Trebuie să vedem lucrurile așa cum le vede ea, punându-ne în locul ei.

Iată câteva momente de care trebuie să țineți cont, dacă ajutați pe cineva care dorește să se sinucidă.

Ce doresc oamenii, care simt că sunt pe cale să se sinucidă?

  • Ca cineva să-i asculte. Doresc ca cineva, fără grabă, să-i asculte cu adevărat. Cineva care nu-i va judeca, nu le va oferi sfaturi și nu-și va exprima părerea, dar le va dedica toată atenția.
  • Ca să poată avea încredere în cineva. Cineva care îi va respecta și nu va încerca să preia controlul asupra situației. Cineva care va păstra totul în secret.
  • Ca cineva să se implice în viața lor. Cineva care va fi la dispoziția lor, cu care se vor simți în largul lor și care va vorbi calm cu ei. Cineva care-i va accepta așa cum sunt și-i va crede. Cineva care să le spună: „Îmi pasă”.

Ce nu doresc oamenii, care simt că sunt pe cale să se sinucidă?

  • Să fie singuri. Indiferența față de o astfel de persoană poate duce la faptul că problema pe care o are să-i pară de zece ori mai complicată. Dar este cu totul alt fel, atunci când există cineva la care să apeleze. Să o asculte.
  • Să primească sfaturi. Notațiile nu ajută. La fel și recomandările de genul „nu te întrista” și asigurările că „totul va fi bine”, care sunt atât de ușor de dat. Nu analizați, comparați, clasificați sau criticați. Doar ascultați.
  • Să primească întrebări. Nu schimbați subiectul conversației, nu condolați și nu fiți indulgenți. A vorbi despre sentimente nu este ușor. Oamenii care simt că sunt pe cale să se sinucidă nu doresc să fie grăbiți sau obligați să-și apere acțiunile. Ascultați-i.