Comunicat de Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului: Crește gradul de implicare voluntară în prevenirea suicidului al cetățenilor R. Moldova din țară și din diaspora.

Chișinău, 10 septembrie 2021 – 

În R. Moldova există potențial pentru a schimba retoricile despre suicid. Săptămâna Prevenirii Suicidului, organizată între 6-13 septembrie 2021 de către Linia Verde pentru Prevenirea suicidului www.pentruviata.md, confirmă deschiderea voluntară a cetățenilor pentru  a combate acest fenomen tragic.

Deoarece comunicarea despre suicid în spațiul public rămâne a fi plină de mituri și clișee neconstructive, fără grijă față de persoanele vulnerabile, în

acest an scopul Săptămânii Prevenirii Suicidului a fost încurajarea schimbărilor în retorici despre suicid. Prin activități organizate online, pe străzile în parcurile din mun. Chisinau, în sălile de clasă sau în discuții cu reprezentanții media am contribuit la trecerea de la abordări simpliste la comunicare asumată, decriminalizata a fenomenului suicidului și la plasarea corectă a acestuia în categoria provocărilor naționale de sănătate publică. 

O săptămână de chemare la activism dedicat Zilei Mondiale de prevenire a suicidului, marcate azi, conturează rezultate frumoase care încă vor mai crește:

  • În această săptămână Linia Verde pentru Prevenirea Suicidului www.pentruviata.md a organizat 8 evenimente dedicate prevenirii fenomenului.
  • 14 voluntari, cât și tineri activi și profesori din 10 localități din țară au distribuit 7000 de carduri ”Cunoaște semnele presuicidare, salvează o viață!”.

Mesajul acestui card este indispensabil să fie cunoscut de către fiecare cetățean al R. Moldova. Acesta este: “Dacă cineva din rude, prieteni sau colegi scrie statusuri negative pe rețele de socializare, se închide în sine, consumă mult alcool, nu are liniște, spune că nimănui nu-i trebuiește, spune că nu mai vrea să trăiască, nu mai are grijă de sine, îți oferă lucruri prețioase pentru ea și zice că nu mai are nevoie de ele, menționează metoda, data și/sau locul suicidului, atunci insistă să apeleze la ajutorul consilierilor de pe chatul www.pentruviata.md” Prin acest card vrem să încurajăm cetățenii R. Moldova să spună persoanelor care se confruntă cu gânduri suicidare că suicidul nu este soluție, ci soluția este să vorbească despre durerea acumulată în suflet, ceea ce prezintă un act de curaj.

  • În cadrul Săptămânii Prevenirii Suicidului au fost organizate și 3 emisiuni live, menite de a încuraja și informa specialiștii și presa cu privire la comunicarea responsabilă despre suicid.
  •  Pe lângă acestea, simpatizanții din țară și din diaspora a Serviciului pentruviata.md au distribuit pe rețele de socializare mesaje de susținere, materiale informative și s-au alăturat celor 70 donatori care susțin activitatea acestuia lunar cu de la un dolar la 30 dolari, fapt pentru care le mulțumim.

Menționăm că Linia Verde pentru prevenirea suicidului este un serviciu de susținere emoțională prin intermediul chatului anonim pe site-ul www.pentruviata.md. Consilierii ce asistă voluntar persoanele ce trec prin criză sunt cetățenii R. Moldova din țară și din diaspora. De la fondare în 2012 Serviciul a susținut peste 6000 de persoane.


Iar pentru cetățenii interesați să adere echipei consilierilor, funcționează Scoala de Consiliere online ”Inimi deschise” www.cursuri.mirt.md 

Activitățile Săptămânii Prevenirii Suiciduluu sunt susținute din Premiul câștigat de către Liuba Ceban, fondatoarea Liniei Verzi pentru Prevenirea Suicidului www.pentruviata.md în cadrul Galei “Campionii Schimbării” – 2020, organizate de către LID Moldova și Fundația  “Friedrich Naumann for Freedom Moldova”.

Pentru Contact – Liuba Ceban, 060806623, [email protected]

Anexă

Marcată la 10 septembrie începând cu anul 2003, Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului oferă tuturor oportunitatea de a contribui la  susținere emoțională a persoanelor care se confrunta cu durerea psihologică intolerabilă. 

Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului este marcată în R. Moldova în următorul context:

– Republica Moldova se află în topul țărilor cu rata de suicid înaltă, numărul anual fiind în jurul 500 persoane

– Organizația Mondială a Sănătății estimează rata anuală a tentativelor de suicid fiind de 20 de ori mai mare, decât rata suicidului, sugerând 10000 cazuri în R. Moldova, 30 – zilnic, 1 – la fiecare 40 minute.

– Cetățenii R. Moldova, care experimentează cumplită durere psihologică sunt reticenți să caute ajutor din cauza miturilor, tabuurilor și ostilităților  asociate abordării fenomenului suicidului în societate.

– În fiecare caz de suicid 10 persoane sunt marcate pe viață, afectând generații la rând.

– Suicidul este un fenomen care poate fi prevenit.

1 thought on “Comunicat de Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului: Crește gradul de implicare voluntară în prevenirea suicidului al cetățenilor R. Moldova din țară și din diaspora.

Comments are closed.