Bine ai venit! Добро пожаловать!

Dragi prieteni! Suntem în pregătire a oportunităților noi de a vă susține mai bine. În perioada 22 mai -30 iunie chatul va lucra între orele 21.00-24.00 în zilele de luni până vineri. Vă așteptăm cu drag!

Дорогие друзья! Мы готовим для вас новые возможности поддерживать вас.В период 22 мая-30 июня чат будет работать с 21.00 до 24.00 с понедельника по пятницу. Ждем вас!

 

A A A
Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

 

Sentimentul de tristețe epuizează și provoacă durere. Nu este întotdeauna ușor să decideți când este timpul să cereți ajutor. Este posibil să aveți nevoie de ajutor dacă:

 • continuați să vă simțiți amorțit și gol la câteva luni după moartea unei persoane dragi;
 • suferiți de insomnie sau coșmaruri;
 • simțiți că nu sunteți în stare să faceți față acestor senzații psihice sau fizice atât de puternice precum epuizarea, confuzia, anxietatea sau panica și tensiunea constantă;
 • simți că sunteți bântuit de gânduri și sentimente asociate cu moartea persoanei dragi, de exemplu, furie, vinovăție, respingere;
 • simțiți nevoia să vă împărtășiți durerea, dar nu aveți cu cine să o faceți;
 • vă aflați în acțiune constantă pentru a nu simți durerea pierderii (de exemplu, munciți tot timpul);
 • considerați că ați consumat abuziv alcool sau droguri;
 • credeți că vă faceți griji și vă gândiți la propria sinucidere;
 • vă este frică că persoanele din jurul Dvs. sunt vulnerabile și nu pot face față problemei.

Iată câteva surse de ajutor care vă pot fi de folos:

 

Grupuri de susținere reciprocă

Acestea vă oferă posibilitatea să vă întâlniți și să împărtășiți sentimentele și experiențele personale cu alți oameni, precum și să găsiți pacea sufletească.

 

Medicii locali

 

 • pot asculta, vorbi și oferi sprijin emoțional;
 • vă pot ajuta să scăpați de unele probleme precum insomnia, dorul sau depresia;
 • vă pot sfătui alte surse de ajutor.

 

Diferiți medici folosesc diferite metode de susținere emoțională. În timpul unei consultații scurte, nu este întotdeauna posibil să vorbiți despre cele întâmplate. Pentru a rezolva această problemă, puteți scrie medicului dvs. înainte de a merge la consultație.

 

Consilierea

 

 • oferă mai mult timp pentru o discuție detaliată a problemei sau sprijin pentru o perioadă mai lungă de timp;
 • nu vă obligă să răsfoiți întâmplările din trecut, ci vă oferă ajutor în depășirea crizei emoționale și a schimbărilor din viață pe care le-ați întâmpinat;
 • vă poate aduce alinare, deoarece vă oferă posibilitatea să vorbiți într-un anturaj sigur cu un străin.

 

Religia

 

 • poate fi o sursă de forță și sprijin dacă respectați anumite convingeri religioase;
 • liderii religioși locali pot oferi un sprijin emoțional de neprețuit.

 

 

Centre de sprijin

 

• Oferă sprijin confidențial oricui se confruntă cu durere, disperare sau care experimentează sentimente de suicid.

 

Chatul Anonim la Liniei Verzi pentru Prevenirea Suicidului www.pentruviata.md 

• Oferă sprijin confidențial oricui se confruntă cu durere, disperare sau care experimentează sentimente de suicid.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Consilierea a fost oferită unui grup de canadieni, care au trecut prin situații de suicid a persoanelor dragi și au simțit nevoia de ajutor și sprijin pentru:

 • a învăța să perceapă suicidul;
 • a rezolva problemele apărute în familie din cauza sinuciderii unuia dintre membrii acesteia;
 • a se simți mai bine;
 • a vorbi despre suicid;
 • a obține informații despre suicid și consecințele acestuia;
 • a putea să-și exprime în mod deschis sentimentele;
 • a înțelege reacțiile celor din jur la suicid și a învăța cum să le facă față;
 • a primi sfaturi cu privire la nevoile practice / sociale.

© Colegiul Regal de Psihiatrie, anul 1997

Informațiile au fost preluate din pachetul de informații privind complexul de simptome asociat cu pierderea unei persoane dragi (autori: Kate Hill, Keith Houghton, Aslog Malmberg, Sue Simkin).

Reprodus cu permisiunea amabilă a Colegiul Regal de Psihiatrie

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Este imposibil să ne smerim cu pierderea unei persoane dragi, care a avut loc din cauza suicidului. Mai jos este enumerat un set de informații care, sperăm să vă ajute să treceți cu mai puțină durere peste această perioadă.

Pierderea unei persoane dragi provoacă un sentiment de durere și tristețe profundă. În cazul pierderii unei persoane din cauza sinuciderii, apar diferite reacții și emoții. Iar acest sentiment de pierdere rămâne pentru o perioadă lungă de timp. De asemenea, persoana este copleșită de un sentiment de șoc puternic, izolare socială și vină și apar întrebări dureroase din cauza posibilității de alegere.

Puteți trece prin unele sau toate simptomele următoare:

Șoc puternic  

Sentimentul de șoc și negare care apare în urma acestui tip de moarte a unei persoane dragi poate fi foarte puternic. Manifestarea obișnuită a regretului este recrearea scenariului morții în minte, chiar dacă nu ați fost martorul acesteia. Descoperirea cadavrului tot poate deveni un eveniment traumatizant și greu de uitat. De aceea, amintirile recurente cu imaginile înspăimântătoare și dureroase ale morții sunt o nevoie naturală, precum și sentimentele pe care le evocă acestea.

Întrebarea: de ce?

Complexul simptomatic cauzat de pierderea unei persoane dragi, adesea este însoțit de o căutare lungă a explicației cauzelor tragediei. În cele din urmă, mulți se smeresc cu faptul că nu vor afla niciodată de ce s-a întâmplat acest lucru. În timpul căutării cauzelor a ceea ce s-a întâmplat, diferiți membri ai aceleiași familii pot avea diferite presupuneri despre motivul pentru care a murit persoana iubită. Acest lucru poate provoca o situație tensionată în familie, mai ales dacă există un element de acuzație.

Întrebarea: ar fi fost posibil de evitat acest lucru?

Grijile repetate cu privire la modul cum ar fi fost posibil de prevenit moartea persoanei dragi și de a o salva sunt ceva normal. În retrospectivă, totul poate părea dureros. Întrebările de genul „ce-ar fi dacă…” pot fi puse la nesfârșit. Amintirile repetate despre cele întâmplate sunt ceva firesc și necesar pentru a depăși ceea ce s-a întâmplat. Studiile arată că persoanele care au pierdut o persoană iubită din cauza sinuciderii se simt vinovați, se auto-condamnă și își supun acțiunile la o evaluare critică mai mult decât cei care și-au pierdut persoanele dragi în orice alt mod.

Sentimentul de abandon / respingere

Puteți experimenta un sentiment de respingere. De obicei, apare un sentiment de abandon din partea persoanei care a „decis” să se sinucidă.

„Sunt supărat(ă) că nu ne-a spus ce-l deranjează. Probabil că toți suntem supărați la un moment dat. Și te gândești: cum ai putut să procedezi așa cu noi? ”

O soră al cărei frate s-a sinucis.

Temeri și sentimente suicidare

Disperarea este o latură importantă a procesului de experimentare a durerii, cu toate acestea, după sinuciderea unei persoane dragi, apropiații acesteia pot experimenta un sentiment de deznădejde, combinat cu frica pentru propria siguranță. Legătura propriei persoane cu cea care s-a sinucis poate amenința în mod semnificativ sentimentul de autoprotecție. S-ar putea să deveniți mai îngrijorat și mai predispus la sentimente de suicid decât cei care și-au pierdut persoanele dragi în orice alt mod.

Atenție din partea mass-media

Dacă cineva moare din cauza sinuciderii sau din alte motive neașteptate, acest eveniment poate atrage interesul public. Ancheta, care poate fi cerută de lege, atrage atenția asupra persoanei decedate, a apropiaților și prietenilor săi. Atenția mass-media poate fi o sursă de stres pentru rudele și prietenii persoanei decedate, mai ales dacă mesajul despre deces a fost făcut într-un mod indiferent și nepăsător.

Rușine și izolare

Atitudinea socială față de suicid se schimbă, dar încă poate să limiteze sprijinul disponibil pentru persoanele care au trecut prin această tragedie. Indiferența celor din jur poate crește sentimentul de rușine și izolare. Dacă subiectul suicidului îi restricționează pe ceilalți și îi face să se simtă inconfortabili sau să evite discuția despre aceasta, este posibil să experimentați un puternic sentiment de înstrăinare. Posibilitățile de a discuta, aminti și exalta toate aspectele vieții și personalității persoanei dragi pot fi respinse. De asemenea, poate apărea o nevoie puternică de a vă proteja pe sine și pe persoana iubită de condamnarea altora.

Mama, care a scris despre moartea fiului ei, a indicat: „Nu ni s-a spus niciodată ce să-i spunem persoanei din familia căreia cineva s-a sinucis. Însă noi avem nevoie să auzim același lucru ca și toți cei care au suferit moartea obișnuită a unei persoane dragi: „Condoleanțele mele. Este ceva cu ce vă pot ajuta? Dacă aveți nevoie să vorbiți despre asta, eu sunt un ascultător bun. Puteți plânge pe umărul meu”.”

© Colegiul Regal de Psihiatrie, anul 1997

Informațiile au fost preluate de către rețeaua Befrienders din pachetul de informații privind complexul de simptome asociat cu pierderea unei persoane dragi (autori: Kate Hill, Keith Houghton, Aslog Malmberg, Sue Simkin).

Reprodus cu permisiunea amabilă a Colegiul Regal de Psihiatrie

 

 

Susținere emoțională