Deseori primim la Linie întrebarea despre ce putem face dacă o persoană apropiată se destăinuie că are gânduri suicidare. Hai să explorăm câteva lucruri pe care le poți face tu, dacă acesta este cazul tău.
În primul rând, aprecierile noastre pentru faptul că ești o persoană, care nu trece pe alături în astfel de cazuri. Este foarte important sa fii acolo pentru persoana dragă in aceste momente si sa o sustii sa treaca peste aceasta perioada dificila.
Dacă este vorba despre ceea ce poți tu face, pot zice că una dintre cele mai bune abordari este sa asculti cu atentie si sa rămâi prezent/ă în viața ei. In loc sa ii spui ce sa faca, las-o sa vorbeasca si sa isi exprime sentimentele si gandurile fara a o judeca. Incurajeaz-o sa isi exprime emotiile prin scris sau prin alte activitati creative, precum pictura sau desenul. Aceste activitati pot fi terapeutice si pot ajuta la eliberarea tensiunii interne.
Totodată, este important sa ții cont că nu ești expert in sanatate mintala si ca provocările care duc la apariția gandurilor suicidare, au nevoie de o abordare specială. Ai putea sugera persoanei să vină pe chat să discutăm cu ea? Sau să meargă la un psiholog sau un centru de sănătate mintală? Ai putea căuta adresele, contactele, stabili întâlnirea sau chiar merge cu ea.
In cazul in care persoana nu este dispusa sa vorbească nici cu noi, poti sa incerci sa ii oferi cateva alternative. Ar putea sa apeleze la o persoană adultă de încredere sau sa discute cu un medic de familie sau cu un duhovnic.
In cazul in care persoana nu este dispusa sa incerce nici o solutie, discută cu ea despre faptul că ea e bine să stie ce poate face ea la un moment dat s-ar simți că gândurile suicidare o copleșesc și o depășesc. Noi avem un articol bun la această temă pe site. Recomand să îi oferi să îl citească. Ati putea chiar să il discutati cu ea. Se alfă aici https://pentruviata.md/ganduri/
Important sa te asiguri ca persoana stie unde poate gasi ajutor in cazul in care se afla in pericol. Incurajeaz-o sa isi pastreze o lista cu numere de telefon de urgenta sau sa creeze un plan de actiuni ce ar ajuta-o să se distragă de la gândurile de suicid, astfel incat sa aiba idee ce poate face dacă ar putea rămâne 1 la 1 cu ele.
In incheiere, este important sa ii arati persoanei apropiate ca iți pasa si ca esti acolo pentru ea. Incurajeaz-o câte un pic sa isi caute ajutorul necesar si sa fie deschisa la alternativele de servicii de suport disponibile. Nu uita ca in astfel de situatii, cel mai important lucru este sa fii acolo si sa o sprijini, să o asculti.
Totodată nu uita nici de stările tale emoționale. Dacă simți că situația devine complicată, scrie-ne. Nu lăsa să te copleșească. Nu rămâne singur/ă cu ajutorul, ce vrei să-l oferi. Spunei cuiva de încredere, care ar putea să te susțină în acest proces. Și nu uita, noi suntem aici să te susținem dacă ai nevoie.
Scrie-ne aici, pe www.pentruviata.md